Obľúbené
Obľúbené
Nezaradené
Posted in

Kardamóm: Je skutočne tak účinný, ako sa hovorí?

Posted in

Vo všeobecnosti ide o menej známu koreninu, ktorá sa využíva aj do varenia či ako prísada do nápojov. O kardamóme však vieme, že prináša širokú škálu priaznivých účinkov na organizmus. O aké účinky sa jedná a sú naozaj pravdivé?

Kardamóm má sladkú, kvetinovú arómu, ktorá je pre túto koreninu typická. Využiť sa môže aj ako korenie a prísada do torty, chleba či koláčov. Kardamóm je tiež známa zložka chai čaju. Čo sa týka varenia, máte široké možnosti využitia tohto malého zázraku. Aké však prináša účinky?

Podporuje ústne zdravie

Spomínali sme si, že kardamóm má typickú sladkú a kvetinovú arómu. Vďaka tomu je skvelým riešením na osvieženie dychu. Extrakty z karadamómu účinne bojujú proti patogénnym baktériám, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine.

Okrem iného, kardamóm môže tiež zabrániť vzniku zubného kazu. Dôvodom sú patogénne baktérie, proti ktorým táto korenina účinne bojuje. Vďaka nej tak budete mať svieži dych a zdravé zuby!

Znižuje krvný tlak

Trpíte vysoký krvným tlakom a odmietate brať tabletky? V tom prípade by vám mohol dopomôcť kardamóm, ktorý výrazne znižuje systolický, diastolický a stredný krvný tlak. Vysoký krvný tlak je ochorenie, ktoré postihuje cievy v tele.

Má nepriaznivý vplyv na srdce a môže zvýšiť riziko vzniku infarktu. Preto je potrebné toto ochorenie čo najviac držať pod kontrolou. Kardamóm vám vie pomôcť aj v tomto smere.

Pokles výskytu nádorov

Možno by ste neverili, no vedecké štúdie dokázali, že rozomletý kardamóm skutočne dokázal zastaviť rast a množenie rakovinových buniek. Kardamóm taktiež redukuje zápal a podporuje zánik buniek karcinómu, hlavne čo sa týka rakoviny hrubého čreva. Výskumy ukazujú, že každodenná konzumácia kardamómu zabraňuje rakovine prsníka, vaječníkov a prostaty.

Preto neváhajte a vyskúšajte túto jedinečnú koreninu aj vy!

Join the conversation

Košík 0