Obľúbené
Obľúbené
Nezaradené
Posted in

Bielkoviny – prečo a odkiaľ ich prijímať?

Posted in


Bielkoviny, nazývané aj proteíny, spolu so sacharidmi a tukmi patria medzi základné makronutrienty, ktoré zabezpečujú správny chod ľudského organizmu. Najčastejšie sú spájané s jedincami, ktorí sa intenzívne venujú posilňovaniu. Sú ale proteíny prospešné aj pre nás, bežných smrteľníkov? To, že bielkoviny napomáhajú rastu svalovej hmoty je všeobecne známe, no vedeli ste, že majú aj mnoho iných benefitov? Nie len, že podporujú správny vývin kostí, ale aj rast vlasov a kože. Sú nevyhnutným zdrojom energie pre bunky či tkanivá v našom tele a v neposlednom rade zabezpečujú tvorbu protilátok a hormónov.

Vo svete silových športov sú bielkoviny jednoznačne najskloňovanejšou pomôckou pri dosahovaní športových úspechov. Ich najvyhľadávanejšou funkciou je podpora anabolizmu. Je to proces, pri ktorom telo buduje svaly. Takisto napomáhajú správnej regenerácii organizmu, vďaka ktorej je cvičenec schopný pri nasledujúcich tréningoch cvičiť s vyššími váhami. Proteíny majú veľký vplyv aj na hormonálnu sústavu, a práve preto sú vhodné nie len pri naberaní svalov, ale aj pri redukcii tuku. Viaceré štúdie dokazujú, že pri zvýšenom príjme bielkovín dochádza k zníženiu hormónu hladu – grelínu. Následne, vďaka zníženému apetítu, je chudnutie z pohľadu psychiky výrazne jednoduchšie.

Ako si teda vybrať kvalitný zdroj bielkovín? Medzi potraviny s najvyšším podielom proteínu patrí jednoznačne mäso. Na prvom mieste je hydina, v tesnom závese červené mäso, ryby a morské plody. Čo sa obsahu proteínu týka nasledujú vajcia, mliečne výrobky, strukoviny a orechy. Podľa odborníkov sa odporúčaná denná dávka bielkovín pohybuje medzi 1,5g až 2g na kilogram hmotnosti. Množstvo, ktoré by sme mali prijať, závisí hlavne od našej fyzickej vyťaženosti a nášho cieľa. Pokiaľ budeme cvičiť intenzívny silový tréning štyrikrát do týždňa a našim cieľom je naberať svalovú hmotu, príjem bielkovín bude výrazne vyšší ako v prípade, kedy bude našim primárnym cieľom chudnúť tuk a cvičiť pôjdeme iba dvakrát do týždňa. Bohužiaľ, v dnešnom uponáhľanom svete nám mnohokrát neostáva čas si do práce či školy prichystať do krabičky kuracie prsia. Tu prichádzajú na rad produkty, ktoré nám dokážu výrazne uľahčiť život. Jedným z nich je aj ANi Reishi Fast Breakfast Protein. Táto instantná kaša v dvoch príchutiach obsahuje ovsené vločky, ochutený proteín a liečivú hubu Reishi. Je ideálnym raňajkovým, pred či po tréningovým jedlom, pretože na 100g obsahuje až 27g bielkovín. Vysoký obsah vlákniny v tomto produkte napomáha k správnemu tráveniu bielkovín, keďže pri ich vyššom množstve môžu spôsobovať nadúvanie. Vďaka kvalitnému zloženiu a jednoduchej príprave vám táto chutná kaša zaručí, že vás ani hektický životný štýl nezastaví pri dosahovaní vašich cieľov.

Join the conversation

Košík 0