Obľúbené
Obľúbené
Zdravie
Posted in

Matcha čaj: unikátny nápoj s dlhou históriou

Posted in

História tohto čaju je skutočne rozsiahla: pôvodom je z Číny, pričom v 12. storočí ho do Japonska priniesol zenový majster Eisai, ktorý je autorom prvej knihy o priaznivých účinkoch konzumácie čaju na ľudský organizmus. Matcha sa vyrába z rastliny, ktorá sa nazýva Čajovník čínsky. Z rovnakej rastliny pochádza aj klasický zelený čaj, rozdiel je ale v spôsobe jej pestovania. Zhruba mesiac pred zberom listov je celý krík chránený pred priamym slnečným žiarením. V súčasnosti je pre svoje blahodarné účinky tento nápoj rozšírený po celom svete. Už si ho vyskúšal? Ak nie, tak tieto 4 dôvody ti ukážu, prečo by si mal dať matcha čaju šancu.  

1. Slúži ako prevencia proti rakovine

Matcha čaj obsahuje látky označené skratkou EGCG (pre nadšencov chémie sa pod touto skratkou skrýva epigalokatechín-3-galát). Pre tých, ktorí chémiu príliš v škole neobľubovali, jedná sa o antioxidant, čiže o látku, ktorá eliminuje vznik voľných radikálov, ktoré spôsobujú množstvo ochorení, medzi nimi aj rakovinu. Oproti klasickému zelenému čaju navyše matcha obsahuje 137-krát viac antioxidantov, takže pravidelná konzumácia tohto nápoja z hľadiska prevencie bude pre teba určite prínosom.    

2. Chráni tvoju pečeň

Každý deň prijímaš do svojho tela množstvo toxínov z najrôznejších zdrojov. Tieto toxíny trápia prevažne tvoju pečeň, ktorá sa ich snaží detoxikovať a zbaviť sa ich. Štúdie naznačujú, že pravidelné pitie matcha čaju vedie k zníženiu rizika ochorenia pečene, čo určite oceníš v každom veku. 

3. Pomáha zlepšovať fungovanie tvojho mozgu

Matcha obsahuje látku zvanú kofeín, ktorú určite veľmi dobre poznáš. Práve kofeín je zodpovedný za zlepšenie koncentrácie, zrýchlenie tvojho reakčného času a dokonca má vplyv aj na zlepšenie pamäte. Okrem kofeínu obsahuje aj aminokyselinu L-teanín, ktorá pôsobí upokojujúco. Spojením týchto dvoch látok dostaneš skutočne kombináciu, ktorá nakopne tvoj mozog.  

4. Výborný pomocník pri redukcii hmotnosti

Prišlo leto a ty si sa rozhodol skoncovať s neforemnou postavou? Alebo si už dlhoročný fanúšik aktívneho športu? Tak či onak, matcha je výborným doplnkom pri každej diéte. Tento nápoj totiž zrýchľuje metabolizmus, takže dochádza k rýchlejšiemu spaľovaniu tukov. Podľa portálu Healthline dokonca redukuje hladinu nebezpečného LDL cholesterolu, čiže je vhodnou prevenciou aj proti srdcovo-cievnym ochoreniam.

Matcha čaj je nápoj, ktorý už celé storočia poskytuje svojim konzumentom mnohé benefity. My sme ti predstavili najhlavnejšie štyri z nich. Tak čo, dáš mu šancu?  

Naše výrobky s matcha nájdeš TU.

Join the conversation

Košík 0