Obľúbené
Obľúbené
Nezaradené
Posted in

Tri základné pravidlá ako posilniť imunitu

Posted in

Imunitný systém je zoskupenie mechanizmov a reakcií vo vnútri organizmu, ktoré ho ochraňujú a bojujú s chorobami či zápalmi v tele. Poznáme dva druhy imunitného systému, vrodený a adaptívny. Vrodená alebo prirodzená imunita je tá, s ktorou sa narodíme, zatiaľ čo adaptívnu, teda získanú, nadobúdame až počas života. Získaná imunita je silnejšia a nastupuje vtedy, keď už prirodzená imunita nevládze bojovať s chorobou. Ako príklad si môžeme uviesť často choré malé deti, ktorým sa adaptívna imunita ešte nestihla vybudovať. Druhá podstatná črta získanej imunity je pamäť. To znamená, že pokiaľ sa už raz stretla s konkrétnou chorobou, druhýkrát bude schopná s ňou lepšie bojovať. A práve kvôli prevencii pred ochoreniami je dôležité aby sme našu imunitu neustále podporovali. Predstavíme si tri zaručené spôsoby ako na to. 

A close up of a fruit

Description automatically generated

Zdravá strava je základ

Vyvážená strava a dostatočný príjem vitamínov, minerálov a bielkovín napomáha odolnosti organizmu voči infekciám a pozitívne vplýva na imunitný systém. Medzi vitamíny, ktoré prirodzene podporujú imunitu patrí hlavne vitamín D a C. Ideálnym zdroj vitamínu D je slnečné žiarenie. Podľa výskumov aj 30 minút denného pobytu na slnku udržuje optimálnu hladinu vitamínu D. Ako určite vieš, hlavným zdrojom vitamínu C je citrusové ovocie, avšak vzhľadom na to, že tieto druhy ovocia sú k nám dovážané zo zahraničia, pomer C-čka je výrazne nižší kvôli tomu, že sa zber plodov uskutočňuje ešte pred dozretím. Práve preto sa odporúča užívať rôzne doplnky výživy obsahujúce vysoký podiel vitamínu C, ako je napríklad rakytníková šťava, spirulina či chlorella. Medzi minerály, ktoré taktiež výrazne napomáhajú budovaniu imunity patria zinok a selén, ktoré môžeme nájsť napríklad v mäse, morských plodoch, rybách, zelenine či orechoch. O prospešných účinkoch bielkovín a zdrojoch, z ktorých je vhodné ich čerpať, sa dočítaš v našom predošlom článku. Niekto však môže na vyšší príjem bielkovín reagovať žalúdočnými problémami, a preto je dôležité do stravy zaradiť aj isté množstvo vlákniny. V najväčšej miere sa vyskytuje v strukovinách, zelenine, ovocí, celozrnnom pečive a psylliu. Psyllium je vláknina pochádzajúca zo semien indickej byliny Plantago ovata. Je vhodná aj pre ľudí trpiacich celiakiou alebo laktózovou intoleranciou.

Kvalitný spánok 7 až 8 hodín

Veríme, že sme ťa týmto tipom potešili, veď spánok patrí medzi najobľúbenejšie činnosti ľudstva. Nie je však len príjemný, ale aj užitočný. Určite si zažil dni, kedy si spal krátko a celý deň si pociťoval únavu, nervozitu poprípade väčší hlad. Nedostatok spánku však nepôsobí zle iba na to ako sa cítiš nasledujúci deň, ale z dlhodobého hľadiska ovplyvňuje aj tvoju imunitu. Odborníci sa v mnohých štúdiách zhodujú, že optimálny čas spánku by sa mal pohybovať okolo 7 až 8 hodín. Na narušenie jeho kvality vplýva viacero faktorov, či už nedostatočná aktivita počas dňa, stres či alkohol pred spaním. Možno si povieš: „To je hlúposť, vždy lepšie zaspím po pár pohárikoch!“ Alkohol ti síce pomôže zaspať, no nijak inak tvojmu spánku neprospeje. Práve naopak. Poruchy spánku sú častokrát zapríčinené práve častou konzumáciou alkoholu vo večerných hodinách. Ako teda zlepšiť kvalitu spánku? Ak aj napriek dostatočnej aktivite a zdravej strave máš problém zaspať, skvelou voľbou sú rôzne bylinky, ktoré nájdeš aj vo forme tinktúr. Medzi takéto patrí napríklad ľubovník bodkovaný, mučenka opletavá či levanduľa. Pre fanúšikov dlhých kúpeľov odporúčame do vody pridať magnéziové vločky, ktoré majú hneď niekoľko benefitov, medzi ktoré patrí aj zlepšenie kvality spánku či uvoľnenie napätia, ako duševného tak aj fyzického.

Ku kvalitnému spánku pomáhajú aj ďalšie faktory, ktoré dokážete jednoducho zmeniť. Ide najmä dostatok tmy v spálni, s čím vám pomôže kvalitné žalúzie alebo závesy, primeranú teplotu a čerstvý vzduch. Takisto by ste mali venovať svoju pozornosť výberu dobrej postele a najmä kvalitného matrac. V tomto článku sa dočítate, ako vybrať matrac, ktorý prispeje ku kvalite vášho života.

Hýb sa!

Športovanie taktiež patrí medzi nakopávače imunity. Cvičenie stimuluje prebiehajúcu výmenu imunitných buniek medzi krvným obehom a tkanivami čo spôsobuje vyššiu imunitnú obrannú aktivitu a lepšie metabolické zdravie. Medzi zabíjačmi spánku sme spomínali aj stres. Pri športe sa vytvára hormón šťastia – endorfín, ktorý je skvelým prostriedkom ako znížiť negatívne účinky stresu. Pri jeho uvoľňovaní dochádza k pocitom eufórie, zvýšenej chuti do jedla, uvoľňovaniu pohlavných hormónov a posilneniu imunitnej reakcie. Čo nám z týchto faktov vyplýva? Pravidelne cvič! Budeš mať silnú imunitu a kopec energie v spálni.

Join the conversation

Košík 0