Obľúbené
Obľúbené
Nezaradené
Posted in

Valeriána lekárska: Prečo je tak výnimočná?

Posted in

Valeriána lekárska je rastlina, ktorá pochádza priamo z Európy. O jej účinkoch bolo počuť už v 11. storočí, kedy sa v podstate začala aj využívať. Valeriána lekárska je známa ako silná zbraň v boji s nespavosťou. Tú spôsobuje množstvo faktorov, ktoré práve táto rastlina výrazne zmierňuje.

Túto jedinečnú rastlinu je možné pestovať voľne na záhrade, poprípade rastie na viacerých lúkach. Valeriána lekárska je v súčasnosti zložkou mnohých čajov a výnimkou nie je ani čaj na spanie. Dôvodom sú jej priaznivé účinky, ktoré podporujú zdravie človeka. Tie si však postupne popíšeme v nasledujúcich riadkoch.

Pomáha pri zaspávaní

Valeriána lekárska výrazne skracuje dobu zaspávania, vďaka čomu budete môcť zaspať ihneď. Priaznivo tiež pôsobí na kvalitu spánku, ktorú zvyšuje. Okrem iného, valeriána lekárska obsahuje upokojujúce účinky. To znamená, že relaxačne pôsobí na centrálny nervový systém a taktiež uvoľňuje vzniknuté svalové napätie.

Ak trpíte akýmikoľvek poruchami spánku, valeriána lekárska je v tomto smere skutočne účinná. Dokonca, zmierňuje príznaky depresie, upokojuje búšenie srdca a bolesti. Vďaka týmto vlastnostiam budete spať bez akýchkoľvek problémov.

Pôsobí ako antioxidant

Veľkou výhodou tejto zázračnej rastliny je, že dokáže z tela vyplaviť škodlivé toxíny. Dôsledkom toho sa spomaľuje vznik nových chorobných procesov v tele. Valeriána lekárska tak môže byť súčasťou detoxu. Prečistí vám organizmus od škodlivých látok a zároveň bude všetko fungovať tak, ako má.

Okrem iného, valeriána lekárska je silnou zbraňou aj pri zmierňovaní úzkostných stavov, depresie, menštruačných bolestí či dokáže skľudniť podráždený žalúdok. Mnohé štúdie dokázali, že vďaka týmto vlastnostiam vám valeriána lekárska zaručí pokojný spánok, a to bez akýchkoľvek porúch.

Dôvodov, prečo by ste mali začať užívať čaj s obsahom tejto rastliny je naozaj veľa. Tak neváhajte a vyskúšajte účinky valeriány lekárskej aj vy!

Join the conversation

Košík 0