Obľúbené
Obľúbené
Nezaradené
Posted in

Kváskový chlieb

Posted in

Určite ste už počuli, že keď pri príprave jedla zmeníte čo i len jedinú prísadu za zdravšiu, razom môžete vytvoriť oveľa chutnejšie, ba aj zdraviu prospešnejšie jedlo. Platí to aj pri pečení chleba, a tak sme sa pre vás pozreli na výnimočnosť chleba z kvásku.

Ako kváskový chlieb vzniká?

Pekári na prípravu chleba najčastejšie používajú drožďový rozkvas a droždie. Kváskový chlieb sa však pečie bez štipky droždia. Na jeho prípravu sa používa žitná alebo pšeničná múka, kvások, voda a morská soľ.
Zatiaľ čo v bežnom chlebe nájdeme iba jeden druh baktérií – kvasinky, v kváskovom ich je oveľa viac. Pestrá škála baktérií v kvase, z ktorého sa vyrába kváskový chlieb, zabezpečuje, že tento chlieb má iný vzhľad a podľa mnohých je chutnejší. Kváskový chlieb má mäkkú kôrku, mierne gumenú striedku a jemne kyslú chuť.

Chlieb prospešný zdraviu

Trend konzumovania kváskového chleba stúpa najmä preto, že má pozitívne účinky na zdravie. Kvások je zdravý hlavne vďaka obsahu výlučne prírodných látok. Okrem toho v ňom prebieha iný druh kvasenia ako pri droždí. Ide o mliečne kvasenie a kvasinky z neho dokážu rozložiť aj zložité časti obilia. Tým, že kvások rozloží takmer všetky zložky obilia, pomáha nášmu tráveniu ako aj imunite. Na kváskovom chlebe si taktiež môžu pochutiť ľudia, ktorých z chleba zvyčajne nafukuje.

Priamo z pece od pravého francúzskeho pekára

Príprava kváskového chleba je časovo náročnejšia ako pri bežnom chlebe. Najlepší kváskový chlieb vzniká prípravou v peci na drevo. Takú ale každý doma nemá. U nás si však takýto chlieb predsa môžete vyskúšať. Kváskový chlieb pripravený pravým francúzskym pekárom je pečený v peci na drevo, pričom je pripravený z bio žitnej alebo pšeničnej múky, ktorá jeho zdravotné benefity ešte viac upevní. 

Join the conversation

Košík 0