Obľúbené
Obľúbené
Nezaradené
Posted in

Koralovec ježovitý – pomáha piatim orgánom naraz

Posted in

Vedeli ste o tom, že konzumáciou niektorých húb môžete predísť rôznym chorobám a zdravotným problémom? Koralovec ježovitý (Lions mane) znižuje riziko demencie, rakoviny ako aj problémov so zažívacím traktom. Obsiahnuť ho v jedálničku je pri tom úplne jednoduché!  

Tradičná čínska medicína

Koralovec ježovitý pochádza z Číny a Japonska, kde má dôležité miesto v tradičnej medicíne. Pozitívne liečivé účinky tejto huby domáci poznajú a v zdravotníctve používajú už dlho. Účinky koralovca používajú na päť hlavných orgánov – srdce, žalúdok, obličky, pečeň a slezinu. Opierajú sa pri tom najmä o veľké množstvo beta glukánov, ktoré huba obsahuje, pretože posilňujú imunitný systém.
Dnes je už huba rozšírená aj v Amerike a Európe pričom sa podobne ako z Ázii používa na liečbu či zmiernenie príznakov rôznych chorôb.

Liečivá huba

Koralovec ježovitý má v medicíne široké využitie. Viaceré lekárske štúdie potvrdili jeho pozitívne účinky v liečbe viacerých chorôb. Pri akých ťažkostiach vám teda pomôže?

Imunitný systém

Hlavnou úlohou imunitného systému je chrániť telo pred baktériami, vírusmi alebo inými choroby spôsobujúcimi mikroorganizmami. Ak imunitný systém nie je dostatočne silný, riziko infekčných chorôb stúpa.
Podľa zatiaľ uskutočnených štúdií, konzumáciou koralovca ježovitého vieme zlepšiť funkčnosť imunitného systému, ale to, v akom rozsahu je to možné, je ešte stále predmetom výskumov.

Ochorenia kože a ekzémy

Takmer každý už na koži mal menšiu ranu ale záder. Lokálna aplikácia extraktu z koralovca ježovitého podporuje rýchlejšie hojenie takýchto rán. Obdobne pôsobí aj pri ekzémoch či iných problémoch s pokožkou.
Pred samotným použitím sa však odporúča poradiť sa s kožným lekárom, pretože pri niektorých typoch pokožky môže vyvolávať podráždenie.

Tráviaci trakt

Keďže koralovec ježovitý podporuje imunitu a rast dobrých baktérií v čreve, má veľmi dobré účinky na celé trávenie.
Sú známe prípady úspešnej liečby touto hubou, najmä čo sa týka liečby žalúdočných ochorení, dvanástnikových vredov, rakoviny žalúdka či pažeráka.

Nervový systém

Viacero vedcov sa zhoduje na tom, že pokiaľ ide o koralovec ježovitý najzaujímavejšie sú lekárske štúdie skúmajúce schopnosť tejto huby stimulovať nervový rast. Na základe pozitívnych výsledkov si huba už aj vyslúžila prezývku „prírodná živina pre neuróny“.
Taktiež je dokázané, že konzumácia koralovca vedie k zlepšeniu zotavovania sa v prípade poranení nervového systému. Užívanie tejto huby do istej miery zmierňuje aj Alzheimerovu chorobu či iné nervové ochorenia. Zároveň podporuje duševné zdravie, čím zlepšuje našu celkovú náladu.

Rakovinové nádory

V oblasti liečby rakoviny je účinok koralovca ježovitého preventívny aj upokojujúci. V prvom rade brzdí rast rakovinových nádorov, no má zásluhu aj na ich úplnom odstránení. Pozitívne účinky sú dokázané pri rakovine pečene, hrubého čreva, žalúdka a krvi.

V čaji, káve či čokoláde

Okrem toho, že koralovec ježovitý je dostupný vo forme extraktu, častokrát je súčasťou  rôznych potravín a jedál.
Reputáciu v kulinárskej oblasti si vybudoval v oblasti Orientu, kde sa pridáva do mnohých tradičných jedál a dodáva im lahodnosť. Chuť samotnej huby je sladká, pripomínajúca ryby.
Najmä vďaka svojej chuti, je táto huba súčasťou viacerých instantných nápojov. S niekoľkými ďalšími zdravými hubami sa pridáva do kávy. Pokiaľ ste milovníci kávy určite neprehliadnite ANi Elixir Instantnú kávu s Reishi. Ak však skôr obľubujete čaj, kombináciu viacerých liečivých húb nájdete v ANi Hubovo-broskyňovom instantnom čaji s Reishi. Zaujímavosťou je však aj to, že so zdraviu prospešnými účinkami si môžete vychutnať aj horúcu čokoládu ANi Biela horúca čokoláda s Reishi.

Koralovec ježovitý vám určite odporúčame vyskúšať, nie je totiž veľa húb, ktoré by v sebe ukrývali toľko blahodárnych účinkov pre naše zdravie.

4 Replies to “Koralovec ježovitý – pomáha piatim orgánom naraz”

  1. Rudolf

    Mám záujem,ako sa knej dostanem.

  2. Dagmar

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je vhodná huba koralovéc ježovity užívať na parkinsona

    1. Štefan Urbánek

      Štefan mám záujem o semeno koralovca jezoviteho ďakujem

  3. Štefan Urbánek

    Štefan mám záujem o semeno koralovca jezoviteho ďakujem

Join the conversation

Košík 0