Obľúbené
Obľúbené
Zdravie
Posted in

Zázračný čaj rooibos

Posted in

Dali by ste si čaj? Čo poviete na antioxidantmi nabitý a pri tom bezkofeínový čaj rooibos? Výborne chutí teplý aj za studena a k tomu je akousi vitamínovou bombou, ktorá bojuje proti viacerým zdravotným problémom naraz. 

Pôvodom z Južnej Afriky

Čaj rooibos sa pripravuje z rastliny Aspalathus linearis, rastúcej výhradne na západe Južnej Afriky v Kapskom Meste. Rastlina, z ktorej tento zaujímavý čaj pochádza, dorastá až do výšky 1-1,5 metra a jej lístky sa tvarom podobajú skôr na ihličie. Zrelé čajové lístky sa zberajú iba raz za rok, počas horúceho leta na južnej pologuli, teda medzi januárom a aprílom.

Červený africký čaj plní vitamínov

Čaj rooibos sa inak nazýva aj červený africký čaj, najmä kvôli svojmu pôvodu ako aj tomu, že vylúhovaný nadobúda sýto červenú farbu. Samotný názov sa voľne prekladá ako „červený ker“. Z ďalekej Afriky si okrem zaujímavého názvu nesie množstvo vitamínov zahŕňajúc železo, vápnik, magnézium či zinok.

Čaj liekom

Červený africký čaj púta pozornosť verejnosti najmä počtom ochorení a zdravotných ochorení, na ktoré má pozitívny vplyv. Vybrali sme pre vás niekoľko takých, ktoré sú podložené výskumom.

Kardiovaskulárne ochorenia

Srdcové choroby ovplyvňuje najmä hladina cholesterolu v krvi. Zvýšený podiel zlého cholesterolu nie je pre naše telo dobrý, pretože môže viezť k kardiovaskulárnych chorobám. Dobrý cholesterol zase pred týmito chorobami naše telo chráni. Je vedecky dokázané, že  rooibos znižuje hladinu zlého cholesterolu, ba zvyšuje hladinu dobrého.

Cukrovka

V roku 2013 vyšla štúdia, ktorá potvrdzuje, že dostatočné množstvo čaju rooibos, pomáha zmierniť cukrovku. Tento čaj tiež udržuje rovnováhu cukru v krvi.

Starostlivosť o pleť

Pravidelné pitie čaju rooibos pomáha pri akné, ekzémoch ako aj ďalších kožných problémoch a zápaloch. Hlavnou výhodou je to, že pitie čaju prečisťuje pleť a zároveň ju vyhladzuje a dodáva jej pružnosť. Okrem toho efektívne spomaľuje starnutie spôsobené slnečnými lúčmi (UV žiarením).

Iné ochorenia a zdravotné problémy

Čaj rooibos môže tiež pomôcť s alergiami, nespavosťou, tráviacimi problémami či hustotou kostí. Čo sa ale týka týchto zdravotných problémov, dôkazy o pozitívnych účinkov pochádzajú len od ľudí, ktorí daný čaj konzumovali dlhodobo, nie sú potvrdené výskumom.

Vo vrecúškach aj sypaný

Čaj rooibos začali ako prví piť Holanďania v 17.storočí. Hlavným dôvodom pri tom bolo to, že predstavoval lacnejšiu alternatívu k, vtedy veľmi obľúbenému, čiernemu čaju.
Jeho predajný potenciál bol však rozpoznaní až o niečo neskôr. Konkrétne v 19.storočí ruským imigrantom Benjaminom Ginsbergom.
Dnes je dostupný vo vrecúškach ako aj sypaný. Aromatickú a sladkastú chuť tohto afrického nápoja si teda môžete vychutnať vo svojej obľúbenej podobe. Čaj sa predáva online aj v kamenných čajovniach.

Napite sa kedykoľvek

Keďže rooibos neobsahuje kofeín, môže sa piť počas celého dňa. Či už samotný, s pridaním mlieka a smotany alebo iného dochudzovadla, čaj chutí skvelo. Jeho príprava je pri tom nenáročná – stačí dať čajové vrecúško/ sypaný čaj do šálky a zahriať horúcou vodou. Po zaliatí čaju, ho nechajte vylúhovať prikrytí, aby sa nestratila jeho špecifická vôňa. Potom už podľa preferencií nechať vychladnúť a dochutiť.

Okrem pitia sa čaj rooibos hodí aj na prípravu rôznych pokrmov. Odporúčame ho pridávať najmä do omáčok, polievok alebo marinád, ktorý dodá atypickú arómu a farbu.

Pokiaľ ešte váhate, čaj rooibos stojí minimálne za vyskúšanie. Máloktorý druh čaju v sebe totiž stelesňuje toľko pozitívnych vlastností, ako tento africký objav.

Kúpiť si ho môžete aj v našom eshope TU.

Join the conversation

Košík 0