Obľúbené
Obľúbené
Zdravie
Posted in

Na čo si dať pozor pri zelenej káve?

Posted in

V posledných rokoch sa dostáva do popredia zelená káva, ktorá sa teší čoraz väčšej obľube. Jedná sa o kávu, ktorá sľubuje priam zázračné účinky na ľudské telo a na chudnutie ani nehovoriac. Na to, či je teda zelená káva taká zázračná sa pozrieme v nasledujúcich riadkoch.

Zelená káva a jej účinky

Kávové zrno vo svojej prírodnej podobe obsahuje veľké množstvo kyseliny chlorogénovej. Práve táto kyselina má priaznivé účinky na náš organizmus a pomáha pri chudnutí. Pre chudnutie samozrejme nestačí začať piť zelené zrná namiesto čiernych, ale aj upraviť jedálniček a do svojho denného režimu zakomponovať aj cvičenie. Skôr ako na váhe, postrehnete účinok zelenej kávy práve pri očiste organizmu. Škodlivé látky spoľahlivo vyplavuje z tela von a tak ju môžete bez obáv zakomponovať do detoxikačných kúr.

 Kyselina chlorogénová má aj mnoho iných priaznivých účinkov na náš organizmus, ako je napríklad zabraňovanie a znižovanie schopnosti absorbovať glukózu – teda cukry, z čreva do krvi. Taktiež znižuje chuť do jedla, pomáha pri spaľovaní kalórií, môže zlepšiť metabolizmus, dokáže telo zbaviť niektorých nežiaducich toxínov a vyhladiť vrásky zároveň.

Nežiaduce účinky kávy

Poznáte to… Všetkého veľa škodí a zelená káva nie je výnimkou, preto by ste to s pitím zelenej kávy rozhodne nemali preháňať. Pri pití zelenej kávy by mali spozornieť hlavne alergici a diabetici, keďže zelená káva znižuje vstrebávanie a mení hladinu cukrov, čo môže spôsobiť isté ťažkosti. Taktiež sa pitie zelenej kávy neodporúča deťom, tehotným ženám a dojčiacim matkám.

Rozdiel medzi čiernou a zelenou kávou

Čierna a zelená káva pochádzajú z toho istého kávovníka. Lenže čierna káva má na rozdiel od zelenej, neodolateľnú vôňu i chuť. Rovnako zelená káva nezvykne obsahovať také veľké množstvo kofeínu, ako čierna káva. Zásadný rozdiel je v procese výroby, pričom pri zelenej káva sa zrnká nepražia, čiže neprídu o niektoré účinné látky, ktoré sa týmto procesom strácajú. V súvislostí s tým, že vysoké teploty oberajú zrná o živiny, môžeme potvrdiť, že bobule zelenej kávy sú o niečo zdravšie. Navyše obsahujú látky, ktoré bežná káva v takom množstve neobsahuje.

Jedná sa o antioxidanty, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v ochrane proti škodlivými vplyvmi. Možno ste ani netušili, že kvalitná zelená káva ich obsahuje niekoľkonásobne viac než čerstvé ovocie či zelenina. Práve kvôli komplexu obsiahnutých látok sa zelená káva stáva čoraz populárnejšou voľbou nie len pre priaznivcov zdravého životného štýlu.

Kedy a ako zelenú kávu konzumovať?

Najlepšie by asi bolo každé ráno, ideálne na lačno, 30 minút pred raňajkami si dopriať jednu šálku. Naštartujete si organizmus na plné obrátky a dodá vám energiu na celé doobedie. Zalejte ju vriacou vodou a počkajte 15 minút. Pokiaľ ste typ človeka, ktorému jedna šálka denne nestačí, odporúčame vypiť šálku približne 30 minút pred každým jedlom.

Zelená káva obsahuje minimálne množstvo kofeínu, preto môžete nápoj nahradiť tabletami. Dávkovanie a užívanie zelenej kávy v podobe tabliet je rovnaké ako pri nápoji. Je potrebné ju užiť tridsať minút pred jedlom, najlepšie každé ráno.

Kde kúpiť zelenú kávu a za akú cenu?

Zelenú mletú kávu kúpite už od piatich eur. Tento nápoj zoženiete vo všetkých obchodoch so zdravou stravou, alebo si ju jednoducho objednáte cez internet. Pri kúpe zelenej kávy je dôležité si prečítať obsah kyseliny chlorogénovej (CGA), pričom jej obsah by sa mal pohybovať od 50%.

 Ak sa rozhodnete užívať zelenú kávu v podobe tabliet, zaplatíte za ňu od 6 do 35 eur, záleží od množstva prípravku. Dnes si môžete zelenú kávu vypýtať aj v podnikoch, ktoré tento nápoj ponúkajú.

Naše typy

Zelená káva má špecifickú chuť a nie každému sadne. Vyskúšajte si pridať med, alebo vyskúšať kávu s príchuťou škorice alebo kurkumy.  Dokonca dnes sa už dá nájsť aj zelená káva škoricová, kokosová či vanilková.

Je dobré vedieť, že zelená káva chutí trochu ako zelený čaj, ale nebojte sa, pretože chuť kávy tam stále je. Výsledná káva nevytvára na vrchu penu, takže vzhľad cappuccina nečakajte.

Kapsule alebo tablety by mali obsahovať najmenej 45 % chlorogénovej kyseliny. Viac ako 45% je v poriadku, no tabletky s nižším obsahom chlorogénovej kyseliny neboli testované v štúdiách, ktoré potvrdzujú chudnutie.

Zelená káva má podobné povzbudivé účinky ako klasická čierna. Jej pozitívne účinky na organizmus sú dokázané, no ak ste sa rozhodli užívať ju na chudnutie, bez zmeny životosprávy budete na výsledky čakať márne.

Na skladovanie kávy sa používajú vrecia z prírodných materiálov, pretožezrná potrebujú dýchať. Pri dlhšej úschove je dobré ju prehrabať, aby sa vzduch dostal ku každému zrnku. Chráňte ju pred priamým slnečným žiarením a udržujte v primeranej vlhkosti. V nádobe, ktorá neprepúšťa vzduch, vydrží káva jeden mesiac.

Záver

Či už ostanete verní tímu čiernych zrniečok, alebo sa pridáte na stranu netradičných zelených, určite túto novinku vyskúšajte. Bez upraveného jedálnička a zvýšenej fyzickej aktivity vám síce prebytočné kilá z tela nevyplaví, ale zato škodlivé jedovaté látky, stres a únavu áno. Tak čo, stane sa vašou šálkou kávy práve tá zelená?

Súvisiace produkty v našom eshope:
ANi Zelená Reishi káva, 100g
ANi Zelená káva, 100g

Join the conversation

Košík 0