Obľúbené
Obľúbené
Zdravie
Posted in

11 benefitov zeleného čaju o ktorých si nevedel

Posted in

Prečo práve zelený čaj?

Zelený čaj pôvodom z Číny bol tisícky rokov používaný ako liek takmer v celej Ázii. Tento zázračný nápoj má množstvo priaznivých účinkov od zníženia krvného tlaku až po prevenciu rakoviny. Dôvodom toho, prečo má zelený čaj viac benefitov pre zdravie ako čierny čaj je zrejme jeho spôsob spracovania. Čierny čaj je spracovaný spôsobom, ktorý umožňuje fermentáciu, zatiaľ čo spracovanie zeleného čaju zabraňuje procesu fermentácie. Výsledkom je, že zelený čaj uchováva maximálne množstvo antioxidantov a polyfenolov, ktoré robia zelený čaj takým prospešným pre naše zdravie.

Prinášame prehľad niektorých jeho skvelých benefitov o ktorých ste možno nevedeli:

  1. Chudnutie – Zelený čaj zrýchľuje metabolizmus. Polyfenol, ktorý sa nachádza v zelenom čaji, slúži na zintenzívnenie úrovne oxidácie tukov a rýchlosť, ktorou vaše telo premení potravu na kalórie.
  2. Cukrovka – Zelený čaj pomáha regulovať hladinu glukózy, spomaľuje zvýšenie hladiny cukru v krvi po jedle.
  3. Srdcové ochorenia – Vedci si myslia, že zelený čaj pôsobí na výstelke krvných ciev, čo pomáha lepšiemu odolávaniu zmenám krvného tlaku. Môže tiež chrániť pred tvorbou krvných zrazenín, ktoré sú hlavnou príčinou infarktu.
  4. Rakovina – Zelený čaj môže znížiť riziko rakoviny pažeráka, ale taktiež prevláda názor, že zelený čaj zabíja všetky rakovinotvorné bunky bez poškodenia zdravého tkaniva okolo nich.
  5. Cholesterol – Zelený čaj redukuje tzv. „zlý“ cholesterol v krvi a zlepšuje pomer „zdravého“ cholesterolu voči „zlému“.
  6. Alzheimer a Parkinson – Predpokladá sa, že pitie zeleného čaju oddiaľuje zhoršenie zdravotného stavu spôsobené Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Štúdie uskutočnené na myšiach ukázali, že zelený čaj chráni mozgové bunky pred umieraním a obnovuje tie poškodené.
  7. Zubný kaz – Štúdie poukazujú na fakt, že chemický antioxidant “katechín”, ktorý sa nachádza v zelenom čaji môže zničiť baktérie a vírusy, ktoré v krku spôsobujú infekcie a zubný kaz.
  8. Krvný tlak – Pravidelná komzumácia zeleného čaja redukuje riziko vysokého krvného tlaku.
  9. Depresia – Teanín je aminokyselina, ktorá sa nachádza v čajových listoch. Práve táto látka by mala pôsobiť ukľudňujúco.
  10. Starostlivosť o pleť – Zelený čaj je tiež nápomocný pri vráskach a znakoch starnutia pleti. Je to vďaka jeho vysokému obsahu antioxidantov. Taktiež štúdie na zvieratách aj ľudoch preukázali, že zelený čaj aplikovaný lokálne môže napomôcť k zníženiu poškodenia slnkom.
  11. Antibakteriálne a antivírusové účinky – Čajové katechíny sú silné antibakteriálne a antivírusové látky, ktoré ich robia účinnými pri liečbe všetkého od chrípky až po rakovinu.

Ak sa chcete cítiť lepšie, schudnúť, vyzerať mladšie, či znížiť riziko vzniku mnohých ochorení, možno sa konzumácia zeleného čaju stane súčasťou Vášho života… 🙂

Zdroj: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/11-benefits-of-green-tea-that-you-didnt-know-about.html

Join the conversation

Košík 0